Solskydd för barnvagn

Sommarsolen kan vara underbar men den kan också vara besvärlig, speciellt för små barn. Dom starka UV-strålarna är särskilt skadliga för barnens tunna och känsliga hud så att ha ett solskydd för barnvagnen för dagarna på stranden, på sommarpromenaden och vid andra utflykter kan vara en bra idé för att skydda den lilla.

Att tänka på vid val av solskydd till barnvagnen

Ett solskydd för barnvagn ska fylla flera funktioner – ge skugga åt barnet, skydda från UV-strålar samt skydda ögonen från det starka solljuset. Det finns dock några saker man bör vara särskilt noggrann med när det kommer till solskydd:

  • UV-skydd – Dom flesta solskydd för barnvagn som finns idag blockerar både UVA och UVB men det kan ändå vara värt att kontrollera. Ett riktigt solskydd har ofta spf 50 eller 50+ vilket är att föredra – jämfört med till exempel ett vitt bomullstyg som bara har spf 3–5 och ett svart ca 15.
  • Luft och cirkulation – En annan viktig sak att tänka på vid val av solskydd till barnvagnen är att luft kommer in i vagnen. Luften behöver dessutom kunna cirkulera så man ska aldrig täcka för öppningen helt. Kommer det inte in tillräckligt med luft blir effekten motsatt – i stället för skugga och svalka i vagnen blir det varmt och syrefattigt.

Olika alternativ till solskydd på barnvagn

Det finns många alternativ när det kommer till solskydd för barnvagn och många av dom är universella för att passa vagnar från dom flesta märken, samt på både sitt- och liggdelar.

Sulkyvagn med solskydd

De bättre sulkyvagnarna har ett automatiskt solskydd i och med det tak som kan dras fram/tillbaka över huvudet på barnet. Bilden nedan är på Baby Jogger City – en testvinnare vid en jämförelse av sulkyvagnar på www.babydrommen.se.

Barnvagnsgardin

En barnvagnsgardin, – eller draperi är ett tyckstycke, ofta med ringar upptill, som fästs direkt på barnvagnssuffletten. Ofta finns band att knyta fast i handtaget på vagnen vilket gör att luft kommer in på båda sidor samtidigt som den ger bra skugga. Gardinen tar lite plats när den inte används och är lätt att alltid ha med i vagnen.

Dock är det viktigt att kontrollera gardine ns solskyddsfaktor så att den ger ett bra UV-skydd, samt att man behöver hålla koll så att inte gardinen faller ner och täpper till öppningen, eftersom det snabbt kan bli varmt om inte tillräckligt med luft kommer in.

Solskärm

En solskärm fästs, likt gardinen, i vagnens sufflett och man kan säga att den blir en förlängning av den. Skärmarna finns i olika storlekar men ser ut lite som en keps och ger bra skugga i vagnen, samtidigt som luft kommer in från flera håll.

Skärmarna är lite större och mer otympliga att ha med sig än gardinerna men kan fällas ihop till relativt liten storlek och förvaras i korgen under vagnen.

Parasoll för barnvagn

Barnvagnsparasollen är ett klassiskt solskydd men som kanske passar bäst när vagnen står stilla, till exempel på stranden. Drar man vagnen med parasollet uppfällt gungar det mycket fram och tillbaka och skyddet kan bli bristfälligt.

Fördelarna med parasollet är att man inte behöver oroa sig för luftcirkulationen samt att det ger barnet bra sikt. Nedan är en bild på Beemo Parasoll – Från barnbutiken Jollyroom.

Tips!

När man monterar ett solskydd, oavsett typ, på en barnvagn är det bra att öppna eventuella vädringsluckor på suffletten så att luft kan komma in från flera håll.