Solhatt-Barn

GUIDE

1, Kolla efter UPF-märkning

En solhatt märkt med UPF och en efterföljande siffra (gärna 50+) skyddar bättre mot UV-ljus än dom som inte är märkta.

2. Välj solhatt med nackskydd

Större barn som springer runt och leker kommer utsättas för solen runt hela kroppen. Skydda nacken genom att välja en hatt med nackskydd.

3, Kombinera med andra solskydd

Även om en solhatt används är det viktigt att smörja in barnen med solskyddsfaktor över hela kroppen. Sätt gärna upp ett tält eller parasoll för extra skugga och undvik direkt solljus under dagens varmaste timmar.

    .

[ws_table id=”2″]

Köpa Solhatt till Barn? 4 Tips

Solen, värmen och sommaren kommer till Sverige. Men även UV-ljus, cancerrisk och brända öron och näsor.  Det gäller därför att både smörja in sig och använda relevanta solskydd mot solens starka Uv-strålar. De som har tänkt att köpa en hatt inom kategorin solhatt barn kan tänka på följande:

Kom ihåg dubbla uppsättningar

Kom ihåg att packa ner dubbla uppsättningar av solhattar och solglasögon. Det är lätt hänt att barnen förlägger dem eller tappar bort dem. Detta är även en punkt som lyfts upp på listan ”Packa med rätt saker till barn vid solresor” på Resmedbarn.nu. Övriga punkter är Packa med blöjor, Glöm inte reseapotek, Tvål och schampoo och favoritgosedjur.

UV-skydd

Varför UV-kläder istället för solkräm?

Solkräm har i princip samma funktion som UV-kläder men UV-hattar, kläder m.m. har en tydlig fördel. För det första är man säker på att de täcker hela huden (uv-dräkt) vilket gör att man inte missar någon punkt med solkrämen. För det andra vill många undvika solkrämer på barn eftersom dessa innehåller en rad olika kemikalier.

UV-hatt  – Vad är det?

Det finns ett stort utbud av UV-dräkter på marknaden. Dessa täcker däremot inte hela kroppen, ex huvudet. Med en uv-hatt (uv-keps) skyddas även barnets huvud tydligt. Detta inte bara genom att tyget är UV-resistent utan även för att dessa vanligtvis täcker både öron och nacke.

Hatt med nackskydd eller inte

En klassisk solhatt täcker hela huvudet samt har ett brätte som ger skugga över öron och ansikte. Hur bred brättet är avgör hur mycket av ansiktet som täcks. Däremot kommer aldrig hela nacken bli skyddad av hatten. För att skydda nacken finns det speciella hattar som har nackskydd påsydda. Det är som ett tygstycke som hänger ner över nacken och på så vis skyddar hela nacken mot solljuset.

Stråhatt, keps eller solhatt

Hur stark som solen är, hur länge man ska vara ute samt hur stark UV-strålningen är påverkar vad för slags solskydd man behöver. Kepsen är en huvudbonad som de flesta barn accepterar att ha på sig men nackdelen är att den inte skyddar varken nacke eller öron.

Solhatten är bättre med brättet som skuggar mer och med nackskyddet skyddas även nacken.   De som vill ha skugga men ändå inte svettas väldigt under hatten kan använda sig av en stråhatt. Fördelen med denna hatt är att luften lätt blåser igenom den och därför både skyddar huvudet från solen samtidigt som den svalkar.  Däremot är stråhatten inte speciellt populär hos barn. Detta framförallt för att de sitter så löst att de lätt blåser av när små vindpustar kommer. Dessutom är den ofta så stor att den inte passar att springa omkring och leka i.

Med eller utan snöre

De allra minsta barnen samt babys kan med fördel använda solhattarna som har snören. De går att knyta under hakan vilket gör att vinden inte kan ta tag i den så att den ramlar av. Dessutom hålls den på plats trots att barnen pillrar på den med sina fingrar. På barn som går själv rekommenderas inte dessa knutna snören då det kan bli farligt om de tex klättrar i träd och fastnar.