Skydda ögonen mot UV-strålning

glasögonEn solhatt kan göra under en varm sommardag när det gäller att skydda ögonen mot solens farliga uv-strålning. Men befinner man sig till sjöss, eller i närheten av andra blanka ytor där ljuset studsar och reflekteras så kan man behöva komplettera med ett par solglasögonen.

Priset är inte det viktigaste

Till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro så är inte priset så jätteviktigt vid köpet av solglasögon. Även billigare glasögonen kan ge ett gott skydd mot uv-strålning, och den som exempelvis besöker en återförsäljare och går till avdelningen för solglasögon herr, får ofta se en eller ett par hyllor med lämpliga glasögon att välja bland.

Vad man kan tänka på är följande:

  • Sportglasögon skyddar ofta bättre, eftersom de är utformade att sitta tightare och skydda i fler situationer.
  • Undvik glasögon med blått glas, eftersom blått glas skyddar sämre och släppa igenom skadligt blått ljus.
  • Grå och gröna glas ger bra färgåtergivning, om du vill uppleva världen i någorlunda samma färgnyanser som utan glasögon.
  • UV400 är en bra måttstock. Bara för att glaset är mörkt måste inte det betyda att de är bra glasögon. Tvärtom kan riktigt dåliga solglasögon lura ögat att öppna pupillen mer, så att mer skadligt ljus kommer in. Välj därför glasögon med en märkning så som UV400.
  • CE-märkning ska finnas. Även CE-märkning finns för att kvalitetssäkra att glasögonen gör gott för dina ögon.
  • Var försiktig vid köp av solglasögon utomlands, utanför EU saknas många gånger CE-märkningen.

Varför ska man skydda ögonen?

De flesta som tittat lite för länge mot solen vet vilken irritation det kan bli på ögonen, och mörka fläckar som kvarstår länge i synfältet. Vad man kanske inte vet är att man också då påskyndar ögats åldrande. Solstrålning står bakom flera varianter av gråstarr.