Kepsar med profiltryck?

En solhatt kan vara allt från en cowboyhatt eller fedorahatt till kepsar som skyddar mot solen. Funktionen är densamma – att skydda mot solen. När det kommer till hur dessa plagg kan användas som profilkläder finns däremot en tydlig skillnad. Detta då reglerna kring hur profilkläder får användas är tydliga från Skatteverket. Om dessa inte följs kan kläderna räknas som skattepliktig förmån för de anställda.

Satsa på kepsen…

Företaget Profilkläder.nu erbjuder profilkläder och benar ut vad som gäller på sin hemsida. Vi tackar för det och presenterar reglerna i korthet här:

För det första måste profilkläderna vara avsedda att användas i tjänsten (inte i första hand för fritiden) Klart det är lättare att hävda att en keps ska användas i tjänsten än en stor fedorahatt. Plagget ska vara anpassat för det som man utför i tjänsten. Kepsen sitter mer fast och är i längden mer praktisk vid arbete än många andra solhattar.

För det andra måste de företag som ger sina anställda kläder med tryck även vara ”Obligatoriska”. Med andra ord kan inte vissa anställda hävda att de inte vill ha plaggen på sig. Keps brukar de flesta kunna acceptera om det är soligt ute.

För det tredje måste solhatten ha ett tryck som visar vilket företag som ”äger” hatten. Detta tryck går självklart att göra på en klassisk solhatt av tyg likväl som på en keps. När det kommer till stråhattar, halmhattar och liknande blir trycket betydligt svårare att få med. Utan tryck – inget profilplagg. Inget profilplagg = de kan inte gratis ges till de anställda.

Nu finns det visserligen ett undantag. Om det handlar om plagg som tydligt kan klassas som arbetskläder behöver dessa inte ha tryck. De kan ändå ges till de anställda. Men då handlar det om skyddsbyxor, skor med stålhätta osv. Plagg som primärt är skapade för att möta behov hos en viss arbetsgrupp. När det kommer till enklare kläder med tryck (ex hattar och kepsar) är det svårt att säga att det är typiska arbetskläder. Därmed måste trycket finnas där.

solhatskitKlart snögubben ska ha en solhatt…

När vi ändå är inne på solhattar så ska vi så här i vintern (trots att snön inte kommit än) slå ett slag för att även snögubben ska ha en solhatt.  När snön har fallit och barnen börjar bygga snögubbe så köp hem ett Snögubbe-Kit (vi hittade den Profilkläder.nu när vi läste om reglerna ovan) som består av solhatt, halsduk, morotsnäsa i tyg och knappar. Klart snögubben ska ha en solhatt…