Gubbkeps / Flat cap

Hitta din modell av gubbkeps / flatcap – Finns i flera färger och modeller. 

brixton flatcap holigan black brixton holigan gubbkepsar dickies tucson flat cap flatcap brixton holigan snap puma tour gubbkeps stetson ivy gubbkeps Flatcap stetson flatcap

Kärt barn har många namn brukar man säga, och detta är något som verkligen stämmer in på flat capen. Eller ska man kalla den vid dess mest vanliga svenska benämning: gubbkeps? Eller kanske Scally cap, Ivy cap eller Golf cap? Ja, utan att vara någon hattexpert så tyder alla dessa namn på att det är en accessoar som har haft många användare genom året – vilket är något som verkligen stämmer. Men hur ska man egentligen använda en gubbkeps idag? Och vad är det som har fått den så ofantligt populär?

Vad är flat cap / Gubbkeps?

Flatcap är en populär huvudbonad med många namn, så som gubbkeps, golfkeps m.fl. Flatcap kännetecknas av en kortare skärm och en välskuren huvudbonad med nära passform. Kepsen fick sitt genombrott redan under 1800-talet, men har återkommit starkt i popularitet under 2000-talet.

Flatcap – Historia

Användandet av gubbkepsen kan spåras ända tillbaka till 1300-talet. Främst i olika regioner av Italien och England, men man är inte helt säker på om det var den primitiva varianten av baskern eller flat cap som folk bar då. Till skillnad från baskern så har kepsen mestadels hört till herrmodet, med få undantag.

Den stora anledningen till att så många har burit gubbkeps förklaras till stor del av ett beslut som det engelska parlamentet tog under den senare delen av femtonhundratalet. För år 1571 så bestämde dem nämligen att alla män över 6 år var tvungna att ha en flat cap på sig varje söndag, men också övriga helgdagar. De enda som slapp var folk av adlig eller annan nobel rang. Det som parlamentet ville få ut av denna var att ylleproduktionen i folks hem skulle öka. Såklart skulle också ”helgdagskepsen” vara i just ylle. Detta beslut varade i 26 år – det vill säga fram till år 1597.

Hattens stora genombrott kom på 1800- och 1900-talet. Särskilt populär var den i Irland och i England. Man kan till och med se mönster av att accessoaren används särskilt frekvent i den amerikanska staden Boston, dit väldigt många irländare emigrerat genom åren. Frekvent användande har den också varit inom arbetarklassen i de båda tidigare nämnda länderna. Många är det som skulle associera flat cap till små och fattiga pojkar som förr i tiden delade ut tidningar.

På senare år så har gubbkeps blivit en modegrej och det finns många celebriteter som stortrivs i mössan. Några exempel är David Beckham, Justin Timberlake, Brad Pitt och inte minst svenska sångaren Ulrik Munther.

Fler flatcap

Hur matchar man en Gubbkeps?

Om man vill ha en lika cool look som de tidigare nämnda kändisarna, eller om man bara känner för det, så gör man helt rätt i att införskaffa en gubbkeps. Och även om namnet antyder annat så är det allt annat än gubbigt att bära huvudbonaden. Såhär matchar man den snyggast:

  • Väljer man en mönstrad gubbkeps i ett material som tweed så är det som fungerar allra bäst en lite mer neutral outfit. Man vill helst undvika att det blir kaka på kaka, och därför rekommenderas den att kombineras tillsammans med en enkel svart kavaj och jeans som man trivs i. Känner man sig modig så kan man – om man vågar – köra på en kavaj i samma mönster som gubbkepsen. Det blir antingen succé, eller katastrof.
  • Just nu när polotröjor är mer än rätt så kan det bli riktigt stiligt om man väljer en polotröja under kavajen. Snygga färgkombinationer är då grått, blått, beigt eller vitt och svart. Det absolut säkraste kortet är alltså att hålla sig inom den jordiga färgskalan.
  • Det sista tipset är också för den lite modigare, nämligen att matcha den med ett par hängslen. En bomullströja eller en bomullsskjorta upptill samt ett par byxor som hålls uppe av ett par läckra hängslen. Ursnyggt!

Slutligen så kan man konstatera att det inte är svårt att trivas i en gubbkeps. Den har gått hem i alla tider och idag går den hem i mer avslappnade sammanhang likväl som på sportbanan, eller på väg till jobbet. Att köpa en är därför en investering, då man verkligen kan bära huvudbonaden ända tills man blir och är gubbe.