Fedora hatt

Välj Fedorahatt utifrån modell eller färg

Fedorahatt är en liten filthatt som har ett relativt brett brätte. Dess popularitet har fått den att tillverkas i diverse olika färger, men de som mest frekvent syns i butik är de svarta modellerna och även de som går i jordtoner. På senare år har det dock också kommit några uppstickare i färgerna vinrött och lila.

Beige   Brun   Grå   Gul    Svart   Vit

 

elsa black fedora elsa black fedora fedora cayler o sons   stetson brown tobaco fedora hattcastor fedora

Se större utbud – Från Hatstore – Här

 

Välj en klassisk Fedora Hatt

Fedora hatten är utan tvekan en av de populäraste huvudbonaderna genom tiderna. Den har burits av gangsters likväl som politiker och kungligheter, och ett lysande exempel på att det stämmer är Al Capone och Carl XVI Gustaf – två celebriteter som ofta synts med en fedora hatt på huvudet.

Vad kännetecknar en fedora hatt?

Fedora hatten är en liten filthatt som har ett relativt brett brätte. Dess popularitet har fått den att tillverkas i diverse olika färger, men de som mest frekvent syns i butik är de svarta modellerna och även de som går i jordtoner. På senare år har det dock också kommit några uppstickare i färgerna vinrött och lila.

Accessoaren är idag populär hos både tjejer och killar, men förr tillbaks skiftade det ofta mellan vilket av könen som den ”tillhörde”. Från början var den en symbol för kvinnors rättigheter, efter det 20-talets gangsters och lite senare Indina Jones.

Hur det kunde bli så? Vad förknippas den med idag?

Historien bakom hatten

Sarah Bernhardt var en skådespelerska under den senare halvan av 1800-talet. Det var också hon som skulle komma att ge fedora hatten en plats på scenen, när hon spelade prinsessan Fédora i en pjäs. I pjäsen bar Bernhardt en liknande hatt – och det är därifrån namnet kommer. Huvudbonaden tillhörde alltså dammodet i sin linda och den var också en symbol inom kvinnorättsrörelsen.

På 20-talet syntes fedora hatten på ett helt annat sätt. Det var då inom gangsterkretsarna som den blev populär och än idag är det många som associerar hatten till män i svartvita filmer, med strikta kavajer. Helt plötsligt hade fedoran övergått från dam- till herrmode.

Under det sena 1900-talet fortsatte den att förknippas med herrmode då Indiana Jones gav den ett rejält uppsving. Först nu blev den riktigt populär, då alla ville vara och se ut som äventyraren.

Hur man matchar sin fedora hatt

Idag är den som sagt populär hos både tjejer och killar, men många tycker fortfarande att den är lite svårkombinerad. Här gäller det att gå lite på känsla, men om man är osäker finns det några enkla tips på hur man matchar sin fedora:

  1. För att det inte ska se överdrivet ut så är det bästa att i övrigt bära en enkel outfit. En enkelfärgad t-shirt och sjal tillsammans med hatten är en perfekt kombination. Denna look fungerar utmärkt för både tjejer och killar.
  2. Många förknippar hatt med festival, och om man inte är ute efter festivallooken så är det säkrast att övriga plagg inte har fransar eller detaljer i mocka.
  3. Sist men inte minst så ska man välja en färg som passar en bra. Har man brunt hår så är en grå variant riktigt snygg, medan personer med blont hår bär upp en svart variant med bravur. Dock är detta individuellt, så man ska välja en färg som man själv trivs i!

Slutligen så kan man konstatera att om man vill ha en cool, men klassisk look så ska man investera i en sådan här huvudbonad. Fedora hatten är tidlös!