Cowboyhatt

partyhattar cowboy cowboyhattar bruna och svarta

 cowboyhatt silverfärgad Brun cowboyhatt Vit Cowboyhatt  Rosa cowgirlhat

Fler modeller (Från Partykungen)

Cowboyhatt är en huvudbonad som har några år på nacken. Och i kunniga kretsar så kallas den inte heller för något cowboyrelaterat – utan Stetsonhatt. Namnet har den fått av sin upphovsman och genom åren har den kommit i fler färger och former än vad Stetson nog hade kunnat drömma om på 1800-talet. Trots det så har den fått ”cowboystämpeln” och det kan vara svårt att veta hur man ska matcha den utan att se ut som att man har tagit fågelvägen direkt från High Chaparall. Så vad ska man egentligen kombinera en  cool cowboyhatt med ? Och när blev den så starkt förknippad med vilda västern?

Vad är en cowboyhatt?

partyhattar cowboycowboyhattar bruna och svartaEn cowboyhatt kännetecknas av sitt breda brätte. Syftet med det var, innan det blev en modesak, naturligtvis att skydda mot sol och regn. I tidiga vilda västern-filmer så lät man de ”goda” bära vita hattar, medan skurkarna hade svarta varianter. I dag så förekommer de däremot i alla möjliga olika färger och material. Några exempel på material som den brukar tillverkas i är päls, ull och läder men även filt och halm.

Historia

Året var 1862 när John Batterson Stetson (1830-1906) uppfann cowboyhatten. Han var hattmakare och grundade sitt företag bara några år efteråt. Det hela blev omgående en framgångssaga och det dröjde inte länge innan ”John B. Stetson Company” var populärast i världen inom området.

På 1900-talet så började Stetsonhatt dyka upp mer och mer frekvent som rekvisita i filmer. Det var då som den fick cowboystämpeln – mer eller mindre ofrivilligt. Det råder dock en ambivalent inställning till huruvida de riktiga ryttarna i det verkliga vilda västern använda cowboyhatt eller inte. Personer som har studerat området menar nämligen att de flesta som levde då använde en helt annan typ av hatt – nämligen plommonstopet.

Användning idag

För att undvika att se ut som en ranchägare i en film från början av 1900-talet så finns det några enkla knep att ta till. Detta endast om inte ranchägarlooken är den man söker, det vill säga. Att matcha sin Stetsonhatt är alltså inte så svårt som man kanske kan tänka sig. Se bara här:

  • Det som är trendigast och absolut snyggast för tillfället är att välja en mindre modell. Med det så menas alltså en cowboyhatt med smalare brätte. Denna matchas stiligast med en kavaj, av en mindre strikt modell, och en enkel V-ringad t-shirt.
  • Färgen är även den otroligt viktig och här kan man variera sig lite beroende på årstid. För en somrigare look så är en vit eller en grå modell att föredra, medan en mörkare variant smälter in fint under det mörkare halvåret. Detta gäller för både killar och tjejer.
  • Tjejer matchar sin Stetsonhatt snyggast med en skinnjacka och ett par jeans som man känner sig bekväm i. Vill man vara lite vågad så är någon utav färgerna lila och vinrött riktigt läckert. Undvik dock rosa modeller med glitter på – det är nämligen en hårfin gräns mellan mode och maskerad.

Det må vara omtvistat om cowboysen använde det som vi idag ser som deras signaturplagg eller inte. Men något som inte är omtvistat är att det är riktigt snyggt att bära en cowboyhatt på huvudet, om man gör det på rätt sätt.