Basker

solhatt_basker_partykungensolhatt_basker_fyndiq

Vad är en basker?

En basker karakteriseras av att den har en rund kulle på toppen. Den har ingen skärm och är ofta gjord i filt – handstickad eller filtad. Den löst sittande baskern finns i båda dam- och herrmodell och är vanligast förekommande i mörkare färger, som plommon, vinröd, mörkblå, svart och grå.  Liknande hattar kan spåras ända tillbaka till antiken, men den moderna varianten har sitt ursprung i den spanska regionen Baskien – varifrån den också har fått sitt namn. Detta ursprung speglar sig inte bara i det svenska namnet basker, utan tyskans Baskenmütze och italienskans Basco är bara ett axplock av språk där dess baskiska ursprung märks tydligt.

Historia

Det var runt Pyrenéerna som massproduktionen av baskrar började på 1800-talet. Men det var på 20-talet som det ”moderna” användandet av huvudbonaden tar avstamp, mycket tack vare att den då började användas också i sportiga sammanhang.  Under det glada tjugotalet så blev den också en symbol för arbetarklassrörelsen i Frankrike såväl som Spanien.

Lite senare så övergick baskern till att bli ett modeplagg. Än idag så förknippas den starkt med franskt mode i kombination med en randig tröja och en baguette under armen. Och visst var det fransoserna som till mångt och mycket var pådrivande i användandet av huvudbonaden. Ett rejält uppsving på den kvinnliga modescenen fick baskern på 60-talet när ikonen Faye Dunaway hade basker på sig i filmen Bonnie and Clyde.

Stil då och nu

Som tidigare nämnt så är det många som direkt associerar användandet av mössan till Frankrike, eller en klassisk amerikansk stil. Men hur är det egentligen snyggast att matcha den idag? Och vilken färg och vilket mönster är mest trendigt? Här nedanför kommer några tips!

  • Till våren är det som är absolut finast en ljus variant. Ljusrosa, babyblått, grått eller vitt är alla säkra kort på den fronten. Nu för tiden finns det väldigt många olika modeller – och en som starkt rekommenderas är en basker med lite glitter eller kristaller på. Chict och coolt.
  • Tvärtemot är det på hösten då det är mörka färger som är läckrast. En vinröd basker tillsammans med en beige cape eller kappa är till exempel en superb kombination.
  • Känner man sig lite fräck så kan man prova en mönstrad variant. Varför inte en med hundtandsmönster, leopardmönster eller en skotskrutig?