Bandana

Snygga, praktiska eller skyddande? Välj bandana som passar dig!

blå bandanaröd bandana bandanda camoflage

bandana usa bandana pride bandana med fredsmärke

 

 

Rihanna, Gwen Stefani och Justin Bieber är bara ett axplock av kändisar som under åren setts bära en bandana om huvudet. Detta är inte något som förvånar, med tanke på hur många olika varierade möjligheter som finns när det kommer till bandanan. En röd variant till klassiska röda läppar får tankarna att flyga iväg till 50-talet och rockabilly-stilen, medan en svart med vitt paisleymönster passar bra till en mer alldaglig stil. Dessutom är den en utmärkt konkurrent till hårbandet när det gäller att få bort håret från ansiktet och fungerar bra i både varmt och kallt väder. Hur matchar man då en bandana bäst? Och vad har den för historia bakom sig?`

Läs även: Bandana eller solhatt?

Bandana – Historia

Det är nog inte många som skulle kunna gissa sig till hur länge bandanan varit i bruk – den har nämligen en längre historia än man kan ana. Faktum är att det finns uppgifter som visar på att den varit med ända sedan medeltiden! Det var dock under renässansen som den, i och med det frekventa användandet av näsdukar, blev en modegrej. Sedan dess har bandana följt med genom historien, även om dess popularitet och status varierat mellan åren.

Arbetarklassen var den grupp som efter ett tag drev upp accessoarens status. Detta skedde när de insåg hur praktisk den var i jämförelse med tidigare huvudbonader: en blötlagd näsduk var perfekt i varmt väder, och en torr passade bra när vinden ven om öronen.

Riktigt populär blev den när bland annat Hollywoodindustrin började använda sig av bandanaliknande näsdukar för att marknadsföra kommande storfilmer. Detta skedde också i sportvärlden där matcher och dylikt annonserades via tryck på näsdukarna. Hollywood var också det stället där sjalen snart började synas på stora filmstjärnor – framför allt på dem som spelade tjuvar och cowboys. Bandanan har nämligen varit med många gånger under maskerade rån samt på cowboys som skyddar huvudet från hettan.

2000-talets uppsving fick accessoaren via HipHop- och R’n’B-kulturen och idag används den till fest och maskerad såväl som till vardags. Idag finns den också i många olika färger och mönster, men den absolut vanligaste är den enfärgade med hippt paisleymönster på.

Matcha bandana med andra plagg

En accessoar med såhär många möjligheter kan nästan få en att bli förvirrad – hur ska man egentligen matcha den? Några enkla tips på vilken färg som bör matchas med vad, kommer därför här:

  • En svart, vinröd eller grå bandana är riktigt hett till hösten. Den matchas med fördel tillsammans med en snygg svart skinnjacka, eller höstens stora trend: bomberjackan. En matchande halsduk piffar upp kläderna ytterligare samtidigt som den värmer skönt. Varmt ska det vara även för fötterna som bör vara istoppade i ett par boots. I den här kombinationen så är man helt rätt ute under den kyliga årstiden.
  • En klarröd bandana har desto fler användningsområden. Absolut bäst gör den sig till vitt eller denim. En jeansskjorta eller jeansjacka är riktigt snyggt till den klarröda kontrastfärgen. Den som känner sig manad att prova något nytt kan också, istället för att ha den på huvudet, knyta den löst om halsen. På det här sättet blir den ett snyggt alternativ till halssmycken och funkar bra på sommaren då en halsduk är för varmt.
  • Till den som vill satsa på en lite mer bohemisk stil så är en vit eller mörkblå variant det som man bör investera i. Det är nämligen dem färgerna som går bäst tillsammans med långa vita volangklänningar, västar i mocka och utsvängda blåa jeans. Här gör sig sjalen finast när den används som hårband.

Tips på frisyr

En frisyr som gör sig extra bra tillsammans med den här typen av huvudbonad är en lös sidofläta. Att lyckas med just den här typen av frisyr är faktiskt lättare än man tror och går att få till i bara några få, enkla steg. Såhär gör man:

  1. Dra tillbaka allt hår och använd bandanan som ett hårband. Vill man ha kvar lite lugg så låter man givetvis det håret vara – annars drar man tillbaka allt.
  2. Använd en kam eller en mindre borste och lägg håret åt sidan. Har man väldigt fint och tunt hår så kan det hjälpa om man först sprayar lite hårspray på borsten för att ge håret lite volym och textur. Detta för att flätan senare inte ska glida ut.
  3. Dela upp håret i tre stycken sektioner och börja fläta. Var noggrann så att sektionerna inte blir ojämna, detta för att flätan ska kunna bli så lång som möjligt.
  4. När flätan är klar är det bara att fästa den med en tofs. Man kan också dra lite i den för att den ska bli lösare, men detta måste man göra med försiktighet. Avsluta med ett lager hårspray och sedan är det klart!

Slutligen så kan man lätt konstatera att det finns många olika användningsområden för bandanan. Att införskaffa sig en är därför ingenting man kommer ångra, eftersom att det alltid finns något tillfälle då den kommer till pass. Detta gäller oavsett om det handlar om trendiga frisyrer eller att hotta upp sina klädval. Lycka till!